Kuzey Ege barınak notları – 4

Kuzey Ege barınak notları – 4
Karaağaç Barınma Yeri - Altınoluk
Karaağaç Barınma Yeri – Altınoluk

İsmail Oruç, teknesi Devekuşu ile birlikte Kuzey Ege bölgesindeki araştırmasını Altınova Barınma Yeri’nde sonlandırdı. Devekuşu, kışı Burhaniye Balıkçı Barınağı’nda karada geçirecek.

İsmail Oruç – www.ismailoruc.org

KARAAĞAÇ BARINMA YERİ

GÖMEÇ – BALIKESİR
Burhaniye Balıkçı Barınağı’ndan Ayvalık yönüne doğru ilerlediğinizde Bağlar burnunu geçtikten sonra, Pelitköy sahilindeki koya ulaşıyorsunuz. Bu koy güney, doğu ve kuzeyden gelecek havalara kapalı. Ancak bölgedeki hâkim rüzgârların kuzeyli olduğunu düşünürsek, yılda kaç gün kullanılabilir bilmiyorum. Genel olarak 39 29’ 02’’ K, 26 55’50’’ D koordinatlarında bulunan koyda yüzme molası verilebilir, batı tarafındaki burnun içindeki koyda demirde kalabilirsiniz.
Ayvalık istikametinde ilerlediğimizde bir köpek başını andıran burundaki kayadan önceki ilk koyun adı Martı koyu. 39 26’ 04’’ K, 026 48’ 46’’ D koordinatlarındaki Arthur tatil köyünün kapsadığı üç koydan biri. Denizden karaya baktığınızda iskelenizde küçük kayalarla oluşturulmuş minik mendireğin içinde birkaç küçük tekne gördüm. Yüzme molası için uygundur.

Güvercin koyunun içindeki Karaağaç Barınma Yeri, DLH’nin envanterinde “Niteliği Tanımlanmayan Diğer Balıkçılık Kıyı Yapısı, 16’ncı Sırada Olan Barınma Yeri” olarak tanımlanıyor ve Arthur Tatil Köyü sakinlerince kullanılmakta. Bağlı 50 tekne saydığım barınma yerine karadan giriş ancak tatil köyü içerisinden yapılabiliyor. Derinliği 1 metre olan barınma yerine ilave olarak ahşap bir iskele yapılmış olması da dikkatimi çekti.

Alibey Adası Barınma Yeri - Ayvalık
Alibey Adası Barınma Yeri – Ayvalık

ALİBEY ADASI (CUNDA) BALIKÇI BARINAĞI

AYVALIK – BALIKESİR
Kuzeyden yaklaşıldığında Ayvalık adalarını geçtikten sonra, kanaldan ilerlediğimizde kanal bitiminde iskelemizde görünen barınaktır. 400 metre ana mendirek boyu olan barınak 150 tekne kapasitelidir. 120 üyeli S.S. Ayvalık Su Ürünleri Kooperatifi tarafından işletilen barınakta Tarım Bakanlığı fiyat tarifesi uygulanıyor şeklinde bir açıklama yapan kooperatif başkanı, “Aynı zamanda su ve elektrik hizmetini de fiyata ekliyoruz ancak gelen küçük tekneleri de mağdur etmiyoruz” dedi.

Tarım Bakanlığı’nın Balıkesir ili için belirlediği fiyat, 5-9 metre aralığındaki tekneler için aylık 95 tl olmasına rağmen bana gelen duyumlara göre kooperatifin 5,75 metre boyunda bir tekne için aylık 400 TL talep etmesi doğrusu beni düşündürdü. Elektrik ve su farkı aylık 305 TL midir?

Yazının devamı Aralık 2016 sayımızda..

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.