Uzun yol öncesi merak edilenler

Uzun yol öncesi merak edilenler

Teknemiz Blue Belle’i Uruguay’da bırakıp memleket hasretini gidermeye Türkiye’ye geldik. Fırsattan istifade olmazsa olmaz diye düşünülenlere, yol haliyle ilgili söylenenlere açıklık getirecek bir yazı yazmanın uzun yol hayali olanların işini kolaylaştıracağını düşündüm.

Yazı: Maral Ceranoğlu Fotoğraflar: Uğur Yavaş – Maral Ceranoğlu

Biz yola çıkmadan, hatırlarsınız bizden deneyimli herkese fikirlerini sormuş, tavsiyelerini can kulağıyla dinlemiş ve hiç deneyimimiz yokken yola çıkmıştık. Rota, tamir, teknik ihtiyaçlar, malzeme, teknede gündelik hayatla ilgili birçok soruyla bilmediğimiz ve tahmin dahi edemediğimiz bir deneyime hazırlanmaya çalışmıştık. Başımıza aksilikler geldikçe öğrenmeye başladık, bazı olmazsa olmaz diye anlatılanların düşündüğümüz kadar şart olmadığını gördük.

ÖNCE BİZDEN BİR TAVSİYE

Yoldayken en önemli avantajımız, hazırlık döneminde yapmaktan sürekli şikayetçi olduğumuz ama az buçuk da öğrenme fırsatı bulduğumuz tekne tamiri deneyimimiz oldu. Uzun yola çıkmak isteyenler için tavsiyemiz; motor, elektrik, tesisat ve yelken tamiri konularında az da olsa deneyime sahip olmak. Bu hem bağımsızlığınızı koruyacak, hem de teknenin zayıf noktalarına olan hakimiyetinizi artıracaktır. İşçiliğiniz kötü, eliniz yavaş bile olsa, güvenebileceğiniz tek kişi kendinizsiniz.

Ülkenizden uzak, uzun bir yoldaysanız kontrolü elde tutmanız oldukça zor. Hava, ülke, liman, ekonomik şartlara göre hareket ederken, akışa uyum sağlayabilmeniz için en azından tekneye olan hakimiyetinizin olabildiğince güçlü olması gerekiyor. Bu da sağlıklı kararlar almanızı, kesenizin bereketini, konfor ve güveninizin artmasını sağlıyor. Tabii bizde de deneyim yolda oldu, her ne kadar Türkiye’de de kendi işimizi kendimiz yapmaya çalıştıysak da yoldakiler gibi büyük aksilikler yaşamamıştık. Zaten aksilik Türkiye’de gerçekleşmediyse “büyük” olma ihtimali de yüksek. O yüzden yapabildiğiniz kadar tamirinizi kendiniz yapmaya çalışın, yolda da aynı şekilde devam edecek, kervanı da yolda düzeceksiniz.

KİMLERE DANIŞMALI

Deneyimi olanlara danışmalı. Uzun yolda gerekli olacaklar için uzun yola çıkmışlara, okyanusla ilgili soruları okyanus geçmişlere, tamir-çözüm önerilerini de bunu yapmışlara sormalı. Aksi taktirde herkesin kendine ait fikrini duymak kafanızı karıştırabilir, sizi vazgeçirebilir, işinizi zorlaştırabilir. Sorularınıza cevap veren denizcilere, verilen cevapları deneyimleyip deneyimlemediğini mutlaka sorun. Göreceksiniz ki cevaplarını deneyimlemiş denizciler, size hem daha pratik cevaplar verecek, hem de kendinize olan güveninizi artıracaktır.

Yazının devamı Ağustos 2016 sayımızda..

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.